Facebookissa

Ota Suviseurat seurantaan Facebookissa, niin saat ajankohtaisimmat tiedot seura-alueelta.

Mötesplatsen

Pudasjärvi flygfält

Mötesplatsen, Pudasjärvi luftfartscentrum, är belägen utmed stamväg 78, cirka fem kilometer från centrum mot Ranua. I närheten av mötesområdet ligger bl.a. en yrkesskola, en campingplats, Jyrkkäkoski samt timmerhusfabriken Kontiotuote Oy. På området finns också ortens friluftsområde med elljusspår, hoppbacke och häststall.

Flygfältet är anlagt under andra världskriget. Efter kriget förblev den outnyttjad och med åren växte området igen. Uleåborgs hobbyflygklubb fick på 1950-talet tillstånd av Försvarsministeriet att använda flygfältet. Klubben rustade upp fältet och byggde ett klubbhus, en hangar, lokaler för logi samt en strandbastu.

Dagens flygfält blev klart hösten 1990. Landningsbanan byggdes 2000 meter lång och 45 meter bred. Lapplands flygförband använder banan årligen för utbildning och i övningssyfte. Civil luftfart använder banan närmast för hobby- och utbildningsverksamhet. Hobbyverksamheten utgörs främst av segelflyg, för vilken de lokala väderförhållandena och flygfältet erbjuder ypperliga möjligheter. Utbildningsverksamheten består i huvudsak av klubbarnas anordnade segelflygutbildning. Flygfältet ägs numera av Pudasjärvi stad. Sommarmötet anordnades på fältet för första gången år 1998.

Pudasjärvi - Ranua

Pudasjärvi är en stad med ungefär 9000 invånare och är belägen i nordöstra delen av Norra Österbottens landskap halvvägs uppströms utmed älven Iijoki gränsande till Lappland. Norrut finns Lapplands sydligaste kommun Ranua med dryga 4000 invånare. Ännu för 100 år sedan hörde största delen av Ranua till Pudasjärvi. På den tiden försörjde sig områdets invånare i huvudsak av jordbruket. Idag är tjänstesektorn den största näringsverksamheten.

Traktens natur är mångskiftande. Såväl Pudasjärvis som Ranuas sydliga och västliga delar är lågliggande myrmark med avgränsande skogsdungar. Trakten är en av Finlands mest myrbeströdda.

I nordöstra delen av Pudasjärvi finns Syöte-området med de två Syöte-fjällen, Iso-Syöte och Pikku-Syöte. Numera är Syöte känt, förutom för sin skidanläggning, även för sin nationalpark.

De främsta turistmålen i Ranua är sjön Simojärvi och älven Simojoki med sin kanotled i naturtillstånd som miljöskyddad av Natura 2000. Kring Simojärvi finns också varierande vandringslandskap. Barnfamiljer uppskattar speciellt turistmålet djurparken i Ranua.