Poikkeusoloja on ollut ennenkin ja Suviseuroja jouduttu perumaan

Poikkeusoloja on ollut ennenkin ja Suviseuroja jouduttu perumaan

Suviseurojen peruminen ei ole ihan tavatonta, sillä tähän on jouduttu ennenkin ja viranomaisten päätöksiä kunnioitettu reilun 110 vuoden Suviseurojen historian aikana.

Epidemiat näkyvät seurojen historiassa

Vuonna 1914 Oulaisten vuosikokousseurat meinasivat peruuntua tulirokkoepidemian takia. Lopulta seurat kuitenkin saatiin järjestää, mutta seuravieraiden liikkumista rajoitettiin.

Vuonna 1915 viranomaiset peruuttivat kulkutautivaaran vuoksi Ruotsin Alakainuun (nyk. Kalix) Suviseurojen pitämisen. 

Vuonna 1916 seurapaikka vaihtui nopeasti Vaalasta Ouluun, koska piirilääkäri kielsi kokousten pitämisen Vaalan Säräisniemellä terveydellisistä syistä.

Sota-ajat ovat vaikuttaneet suurten seurojen pitämiseen

Vuonna 1918 seuroja ei voitu pitää kansalaissodan takia. Paikalle Jyväskylään kokoontui kuitenkin 400 henkeä. Vähäisestä osanotosta huolimatta Jyväskylässä pidettiin ensimmäinen SRK:n vuosikokous.

Kesällä 1940 seurapaikka vaihtui Haapajärveltä Ouluun poikkeusolojen takia. Seurat pidettiin tuomiokirkossa, sillä seurateltta oli koko sodan ajan siirtoväen tavaroiden säilytyspaikkana.

Sota-ajan keskellä vuonna 1941 Haapajärvellä valmisteltiin seuroja, mutta ne piti perua viime hetkellä jatkosodan puhkeamisen vuoksi. Suurhyökkäyksen vuoksi Nivalaan aiotut seurat peruttiin 1944, mutta perumistieto ei tavoittanut kaikkia ja väkeä saapui paikalle ja seurat järjestettiin.

Lähde: Suvi on läsnä – sata vuotta suuria seuroja

Ajankohtaista

Uutisia ja tapahtumia seurakentältä

06.05.2020

Jos Jumala suo

Muhoksen Suviseurojen päätössanoissa viitattiin Reisjärven Suviseuroihin niin tutuilla sanoilla: ”Jos Jumala suo”. Siitä hetkestä alkoiJatka lukemista >

02.09.2019

Valmistelut aikataulussa

Kesän 2020 Suviseurat (26.–29.6.) järjestetään Reisjärven Järvikylällä. Seura-alue on aktiivisessa viljelyssä olevaa vanhaa järvenpohjaa, jokaJatka lukemista >