OFTA FÖREKOMMANDE

frågor om Sommarmötet

Har alla fri tillträde till Sommarmötet?

Till Stormötet är alla välkomna för att se och lyssna, samt träffa sina vänner. Vi som är arrangörer hoppas på att så många som möjligt kommer för att lyssna på Guds ord, där det viktigaste innehållet är glädjebudskapet om syndernas förlåtelse till alla, som vill höra och tro det. Det är inte någon inträdesavgift för deltagandet. Även parkering är gratis. Däremot är övernattningen på mötesområdet avgiftsbelagd.

Kan man lyssna på Sommarmötet på internet?

Ja, det kan man göra på adressen www.suviseurat.fi. Sommarmötet kan man även lyssna på flera lokalradiofrekvenser. Länken till mötesradions internetström publiceras före mötets början.

Hur kan man komma till Sommarmötet?

Man kan komma till Sommarmötet med egen bil eller med offentlig transport. Det anordnas busstransport från Kemi - Keminmaa och Haparanda -Torneå -riktning. Dessa turer går via järnvägsstation, flygstation och grupplogiadresserna. Rutter och tidtabeller kommer att presenteras senare på Sommarmötets webbsidor.

Hur bindande är körrekommendationerna till sommarmötesområdet?

Sommarmötesorganisationen har planerat körrekommendationerna så att det ska vara så tryggt och smidigt som möjligt att komma till mötesområdet.  Vi vill undvika onödiga trafikstockningar och långa köer på vägarna. Att följa rekommendationer minskar restiden och eliminerar trafikstockningar vid vägkorsningar. Samtidigt minskar man hinder i trafiken för lokalbefolkningen.

Hur många fordon kan man parkera på en inkvarteringstomt?

Räddningstjänsten har gett tillstånd till att parkera högst två fordon förutom husvagn på en och samma tomt. Fordon skall parkeras så att man vid behov kan köra rakt ut från tomten. Möjliga extra fordon parkeras på speciell AP-parkering.

Varför kan man inte ha ett fordon eller ett tält på den 4 meter breda brandgatan bakom och framför en inkvarteringstomt?

Räddningstjänsten förutsätter, att den 4 meter breda brandgatan framför och bakom inkvarteringstomten vid alla tillfällen hålls fullständigt fri. På den får man inte placera några redskap för inkvarteringen: ingen bil, husvagn, husbil eller tält. Inte ens en liten del av dessa får inrymmas på brandgatan. På detta sätt har räddningstjänsten vid nödsituation fri passage. Vid överträdelser av denna rekommendation, följer en uppmaning till förflyttning.

Hur kan jag reservera logi under Stormötet?

Inkvarterinskommittén erbjuder olika typer av logi under Stormötet. Det finns grupplogi bl. a. i klassrummen i skolor samt privat inkvartering där man kan reservera t.ex. en stuga eller privatbostad på närområdet. Närmare information om logi och reservation hittar du på Stormötets webbsidor.

Hur skall man förbereda sig inför Stormötet?

På stormötesområdet finns all grundläggande service såsom mötesrestaurang, butik, bank- och posttjänster, vårdcentral, apotek och duschar. Det är bra att vara förberedd för väderomslag med olika typer av kläder; gummistövlar, regnkläder och även varma kläder rekommenderas. Det är bra att ha med sig skor som lämpar sig för varierande terräng, som t.ex. gräsfält, skogsstigar och grusväg.

Jag har skadat min fot och har svårt att flytta mig runt på mötesområdet. Är det möjligt för mig att få inkvartering på handikappområdet?

Handikappområdet är avsett för mötesgäster som har tillstånd till handikapparkering utgivet av polisen. På grund av en tillfällig skada är det inte möjligt att få inkvartering på handikappområdet. Förhoppningsvis kan du få inkvartering nära service på mötesområdet. Alla predikningar kan höras via högtalarna eller fältradion på hela området.

Hur har man begränsat bilkörningen?

Onödig bilkörning på mötesområdet bör undvikas. Inne på mötesområdet rör man sig endast till fots. Grusvägarna ska hållas tillgängliga för ankommande trafik och servicetrafik. Mötesområdet stängs för fordonstrafik, med undantag för ankommande trafik, nattetid mellan klockan 01-06. Personalen i trafikledningen ser till att personbilar som anländer till mötesområdet nattetid parkeras på områdets P-platser.

Var hittar jag information om mat som säljs i mötesrestaurangen passar för mig?

Vi på Stormötet vill betjäna mötesgäster mångsidigt även när det gäller kost. Olika specialbehov angående mat har tagits hänsyn till och vi hoppas att det finns lämplig mat för var och en. En mer detaljerad beskrivning av maten som erbjuds finns på internet på suviseurat.fi.

Vad bör man beakta om man har specialkost?

I mötesrestaurangen finns de vanligaste specialkostprodukterna (laktos-, mjölk och glutenfri kost). Varudeklarationer på all kost på mötesrestaurangen kan man se på Infopunkten på mötesområdet samt på adressen www.suviseurat.fi, samt vid förfrågan på alla linjer i mötesrestaurangen. Det är bra för dem som har många olika allergier att bekanta sig med varudeklarationerna på förhand och vid behov ta med sig lämplig mat.

.

Vilka betalkort fungerar?

På Stormötet rekommenderas betalning med betalkort (Visa, MasterCard, Visa Electron, Diners Club och American Express). Betalterminaler finns på alla butiker och kassor. Vid kontantbetalning är 50 euro den största sedel man tar emot. Större sedlar kan växlas på fältbanken.

Finns det avfallssortering på mötesområdet?

I Stormötet sorterar man flaskor, restaurangens bioavfall samt energiavfall. På mötesområdet lämnas tomflaskorna till återlämningsställen. Avfall från inkvarteringsområdet samlas som energiavfall och körs vidare till kraftverk för att brännas. Dessutom sorteras speciellt för sig själv all trä- och metallavfall som uppstår vid byggandet och nermonteringen av mötesområdet.

Hur kan jag betala fältavgifterna?

Fältavgift betalas i förväg på Stormötets webbsidor på internet. Kvittot utskrivs och fästs synligt på bilens vindruta, husvagn eller tält.

Kan man ta med sig keldjur till området?

För att försäkra miljöhygien och allmän säkerhet på mötesområdet är medtagandet av keldjur till området förbjudet.

Varför kan jag inte reservera plats för mina vänner och släktingar?

Mötesgäster anländer till mötesområdet samtidigt från olika håll. Det strävas efter att hålla trafiken från olika riktningar avskild från varandra. Vid reservation av platser blir det tomma tomter och för att fylla dem senare uppstår mötande trafik med trafikstockningar och farliga situationer som följd. För att bli inkvarterad vid varandra förutsätts att fordonen kommer till mötesområdet samtidigt från en och samma riktning.  

Varför får man inte slå upp tältgrupper?

Det finns en risk för olyckor om man har flera tält nära varandra, speciellt om tälten är under samma presenning.

Kan man ladda sin mobiltelefon på mötesområdet?

Det finns en avgiftsbelagd plats för mobilladdning på området vid kiosken. Man laddar mobiltelefonen med sin egen laddare.

Kan man önska sånger under pauserna?

En plan för psalmer och sånger har gjorts redan i januari. Därför är det inte mera möjligt att under mötet önska psalmer och sånger.

Varför hörs inte stormötesradio överallt?

I en kortvarig radiosändning är sändningseffekten mindre än i regelbunden radioverksamhet. Därför hörs stormötesradion inte lika bra som t.ex. Yles radiokanaler. Via internet kan man lyssna på stormötesradion överallt.  De sparade programmen finns på stormötets webbsidor även efter Stormötet.

När är det möjligt att föra husvagnen till mötesområdet för att undvika trängsel? Är det möjligt t.ex. tisdagen den 28/6?

Mötesområdet öppnas onsdagen den 29/6 kl. 9. Efter det är det möjligt att inkvartera sig på mötesområdet. De populäraste ankomsttiderna är torsdag- och fredagskvällarna. Husvagnar som hyrts ut till mötesgäster kan föras till ett för dem avsett område redan på tisdagen den 28/6 mellan kl. 18 och 22.

Gäller inkvarteringsavgiften under hela sommarmötet?

Inkvarteringsavgiften gäller under hela sommarmötet. Inkvarteringspriserna hittas under länken Kenttämaksu.

Hur länge kan man förvara inkvarteringsutrustningen på mötesområdet?

Det är möjligt att hålla inkvarteringsutrustningen på området ända till tisdagen den 5/7. De som deltar i nedmonteringen av sommarmötet kan möjligen förvara sin utrustning längre på området.

Kan man få el i sin husvagn på området?  Ingår det i inkvarteringsavgiften?

Det är inte möjligt att få el i sin husvagn på området. Det har reserverats endast en liten kapacitet för de nödvändiga medicinska utrustningarna. Den ansöks hos sjukvårdspersonalen på förhand.

Får man använda ett eget aggregat eller en egen grill?

Öppen eld samt användning av fältkök, grill, kamin och aggregat är förbjudet av säkerhetsskäl.

Finns det tillräckligt med handikapplatser? Ska platsen reserveras i förväg?

Det finns tillräckligt med handikapplatser, ingen förhandsreservation behövs. Inkvarteringen på handikappområdet kräver handikapparkeringstillstånd utgivet av polisen.