SRK:n suviseurat

Suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, joka kokoaa noin 75 000 kävijää. Seuravieraita saapuu kuudesta maanosasta, yhteensä noin 30 eri maasta. Tapahtuma on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) on 179 itsenäisesti toimivan rauhanyhdistyksen katto- ja palvelujärjestö. Suviseuroja on järjestetty vuodesta 1906 lähtien. Suviseurat järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla, joten järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain ja mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus päästä osallistumaan tapahtumaan.

Seuraohjelma koostuu pääasiassa seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista. Ohjelman ohella ystävien tapaamisella on suuri merkitys. Saarnoissa kuuluu raamatullinen saarna Jumalan rakkaudesta ja armosta syntistä ihmistä kohtaan. Niissä opetetaan, että uskomalla syntinsä anteeksi Jeesuksen sovitustyön perusteella ihminen saa iankaikkisesti kestävän perustan elämälleen ja rauhan sydämeensä.

Suviseura-alue on kuin keskisuuri omavarainen kaupunki, joka tarjoaa seuravieraille viiden päivän ajan kaikki tarvittavat palvelut. Suviseurat järjestetään talkootyönä. Etukäteen tehdään noin 10 000 ja seurojen aikana yli 8 000 työvuoroa.

Seurateltta on suviseurojen keskus

Seurakentän tunnusmerkkejä ovat valkoinen seurateltta, seurasanomaa symboloiva juhlaportti sekä SRK:n lähetyskohteita kuvaava lippurivistö. Suviseurojen puheet ja jumalanpalvelukset pidetään keskusaluetta hallitsevassa suuressa seurateltassa. Seuratelttaan sopii noin 4 200 istujaa. Seurateltta oli käytössä ensimmäisen kerran Kajaanissa 1938. Sitä ennen seurojen kokoontumispaikkoina olivat kirkot ja muut yleiset kokoontumistilat. Nykyinen, neljäs suviseurateltta otettiin käyttöön vuoden 2009 Suviseuroissa Oripäässä. Sunnuntaina vietetään jumalanpalvelusta seura-alueella sekä lähialueen kirkoissa. Lauantai-illan viikkomessussa seurateltassa ehtoollista jakaa lähes 70 pappia.

Saarnat ja laulut kuuluvat kaiuttimien välityksellä koko seura-alueella, jossa suurin osa seuravieraista majoittuu asuntovaunuissa, -autoissa tai teltoissa. Puheet tulkataan 9 kielelle. Suviseuroista on ollut radiointi ensimmäisen kerran Kemissä 1939. Nykyisin suviseuraradio välittää koko seurojen ajan puheiden lisäksi toimitettua ohjelmaa. Ohjelma on kuunneltavissa myös internetissä.

Lisätietoa rauhanyhdistysten toiminnasta

www.rauhanyhdistys.fi