fi en ru et de fr es hu Viittomakieli

Ankomst till mötesområdet

Välj den lönsammaste resrutten till VASA med hjälp av en karta eller en navigator. Den bekanta SUVISEURAT-vägledningen börjar nära Vasa eller när ankomstrutten avviker från VASA-vägledningen. Man ger en körrekommendation om man kommer från två bestämda områden i Finland. Genom att följa de här körrekommendationerna 1) behöver du inte köra i rusningen 2) främjar du trafiksäkerheten 3) hjälper du till att extratrafiken inte stör lokalbefolkningen så mycket och 4) man kommer att inkvarteras snabbare på området.

1. Mellersta Österbotten – Kajana via Sievi eller Lappo

Körrekommendationen gäller kommunerna Toholampi, Sievi, Ylivieska, Oulais, Vihanti, Siikalatva, Nivala, Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Pyhäntä och Kajana. Kör inte via Karleby utan välj rutten från Kajana eller Ylivieska-Oulais först till Sievi och därifrån via Kaustby – Kauhava – Lappo – Laihela till Vasa. Då kommer du till mötesområdet från öster. Resan är bara 20-40 kilometer längre. Vägar som du kör är huvudvägar i gott skick. Navigeringsmål vid resans början: mellanetapp Alajärventie 100, Lappo och slutmålet Vasa.

2. Från huvudstadsregionen via Björneborg

Vägrekommendationen gäller huvudstadsregionen och området Hyvinge, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Borgå. Kom inte via Tammerfors utan kom RV 2  via Nummela eller Forssa först till Björneborg och därifrån längs RV 8 till Vasa. Du kommer till mötesområdet söderifrån först till Långåminne och därifrån via Malax till Suviseurat enligt vägledningar. Resan förlängs endast 3-30 kilometer.

 

Att öppna och fylla upp området

Mötesfältet öppnas till mötesgäster onsdagen den 24 juni klockan 9.00. En plan är gjord för hur man fyller upp inkvarteringen. Man kan inte reservera platser i förväg. Om man vill ha platser nära varandra bör man köra in till området efter varandra.

 

Reservrutten

Man har redan stakat ut en reservrutt förbi Vasa centrum för gäster som kommer norrifrån. Man ska använda den rutten vid behov. Genom skyltar och sommarmötesradion ges information om du behöver välja den vägen. Rutten passerar RV 8 i Vasa centrum. Reservrutten går delvis på motorvägen och delvis via Långåminne då man kommer till mötesområdet från samma håll som gäster från södra Finland. Extrakilometer blir ca 34. Den andra reservrutten är för dem som kommer från öster. Rutten via Västersolf används om det behövs att passera byn Solf. Till reservrutten via Västersolf guidas med skyltar och genom att informera i sommarmötesradion. Extrakilometer blir bara 3.

BILD: Körrekommendationer för vissa orter

 

 

Att välja den mest passande tidspunkten att komma till Suviseurat samt körfiler i Vasa Centrum.

Trafikledningen har förberett sig på att de livligaste ankomsttiderna är på onsdagen och på torsdagen mellan 16 – 24. Det skulle vara viktigt att undvika att komma sent på natten. Trafikledningen har jour genom natten med få män. Det är bra att komma på förmiddagen då det inte är så livligt på landsvägar. Rutten norrifrån kommer genom Vasa Centrum längs en fyrfilig gata med trafikljus (Vasaesplanaden). Det används rusningsprogram i trafikljus. Det är bra att undvika att komma till staden under eftermiddagens rusningstid mellan 15-17. I centrum kan man använda de båda filarna. Efter centrum före VASKLOT avviker högerfilen till höger till HAMN så det är bra att välja vänsterfilen i tid. Om det inte går att byta filen i tid, ingen panik. Bakom Wasalandia kan man ännu fortsätta sommarmötesrutten när man bara följer anvisningarna.

Specialområden på fältet

Strax utanför mötesfältet ges information om några specialplatser

TÄYTTÖ (=fyllnadstrafiken) De gäster som vill inkvartera sig på området ska följa skylten TÄYTTÖ.

TÄYTTÖ-INVA (inkvarteringsområde till dem som är rörelsehindrade eller behöver el med sin inkvartering)

TÄYTTÖ-VUOKRAVAUNUT (Hyresvagnar – till hyresvärdarna som har med sig en uthyrd husvagn)

TÄYTTÖ-ASLA (Husbussar)

PYSÄKÖINTI (Parkeringsplats för gäster som inte övernattar på området)

PYSÄKÖINTI-INVA (Parkeringsplats för rörelsehindrade)

LINJA-AUTOT, MEDIA och HUOLTO (Bussar, media, service)

Området till rörelsehindrade får användas bara av mötesgäster som har fått tillstånd av polisen.

På området E1 finns det en toalett som är avsedd bara för rörelsehindrade och för dem som behöver särskilt stöd. I norra delen av området E1 finns det el-platser där bara de kan inkvartera sig som har fått ett särskilt tillstånd av hälsovårdskommittén.

På hyresvagnområdet (VV) finns bara de husvagnar som är uthyrda på så sätt att mötesgästen inte själv har hyresvagnen med sig utan hyresvärden kör vagnen till området Husbussar (AS-LA) har ett eget område A7 i det nordostligaste hörnet av området vid Marenintie. Gratis parkeringsplatser är avsedda för gäster som inte övernattar på området. Parkeringsplatser finns vid alla vägar där man kommer till området. Dessutom finns det en parkeringsplats för rörelsehindrade gäster som inte övernattar på området. Den ligger nära det stora tältet.

På busstationen finns det plats till charterbussar. Nära den ligger också mediacentret och servicestationer.