SRK:n Suviseurat

Suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, joka kokoaa 65 000–70 000 kävijää. Tapahtuma on vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen jokavuotinen kesäjuhla.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys on 183 itsenäisesti toimivan rauhanyhdistyksen katto- ja palvelujärjestö. Suviseuroja on järjestetty vuodesta 1906 lähtien. Suviseurat järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla, joten järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain ja mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus päästä osallistumaan tapahtumaan.

Seuraohjelma koostuu pääasiassa seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista. Ohjelman ohella ystävien tapaamisella on suuri merkitys. Saarnoissa kuuluu raamatullinen saarna Jumalan rakkaudesta ja armosta syntistä ihmistä kohtaan. Niissä opetetaan, että uskomalla syntinsä anteeksi Jeesuksen sovitustyön perusteella ihminen saa iankaikkisesti kestävän perustan elämälleen ja rauhan sydämeensä.

Suviseurat järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla, joten järjestelyvastuu vaihtuu vuosittain ja mahdollisimman monelle tarjoutuu tilaisuus päästä osallistumaan tapahtumaan.

Suviseura-alue on kuin keskisuuri omavarainen kaupunki, joka tarjoaa seuravieraille viiden päivän ajan kaikki tarvittavat palvelut. Seurakentän tunnusmerkkejä ovat valkoinen seurateltta, seurasanomaa symboloiva juhlaportti sekä SRK:n lähetyskohteita kuvaava lippurivistö. Saarnat ja laulut kuuluvat kaiuttimien välityksellä koko seura-alueella. 

Seuravieraita saapuu 6 maanosasta, yhteensä noin 20 eri maasta. Suviseurat järjestetään talkootyönä. Etukäteen tehdään noin 10 000 ja seurojen aikana yli 8 000 työvuoroa. Suurin osa seuravieraista majoittuu asuntovaunuissa, -autoissa tai teltoissa seura-alueella. 

Seurateltta on suviseurojen keskus

Aluksi seurojen kokoontumispaikkoina olivat kirkot ja muut yleiset kokoontumistilat. Seurateltta oli käytössä ensimmäisen kerran Kajaanissa 1938. Nykyinen, neljäs suviseurateltta otettiin käyttöön vuoden 2009 suviseuroissa Oripäässä. Suviseurat on radioitu ensimmäisen kerran Kemissä 1939. Lisätietoa suviseuroista on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen sivuilla.

Suviseurojen puheet ja jumalanpalvelukset pidetään keskusaluetta hallitsevassa suuressa seurateltassa. Suomalaisen valmistajan suunnittelema teltta on valmistettu Kokkolassa. Teltta otettiin käyttöön Oripään suviseuroissa vuonna 2009.

Seurateltasta puheet, virret ja laulut välittyvät äänentoiston avulla koko 161 hehtaarin kokoiselle seura-alueelle. Seuratelttaan sopii noin 4 200 istujaa. Puheet tulkataan 9 kielelle. Suviseuraradio välittää puheiden lisäksi toimitettua ohjelmaa. Ohjelma on kuunneltavissa myös internetissä. Sunnuntaina vietetään jumalanpalvelusta seura-alueella sekä 15 lähialueen kirkossa. Lauantai-illan viikkomessussa seurateltassa ehtoollista jakaa lähes 70 pappia. 

Seuroihin järjestetään opastettuja retkiä lähialueiden seurakunnista.

 

Katsele lisää kuvia galleriassa...