sv en ru et de fr es hu Viittomakieli

Söderfjärdenistä seurapaikka 

Vuoden 2015 suviseurat järjestetään Vaasassa, Sundomin kylässä Söderfjärdenillä. Söderfjärdenin peltoaukea sijaitsee enemmistöltään ruotsinkielisessä Sundomin kylässä noin kymmenen kilometriä Vaasan keskustasta etelään. Alueen erikoisuus on sen ympyrämuoto, jonka arvellaan syntyneen meteoriitin törmäyksen vuoksi miljoonia vuosia sitten. Suviseurat järjestetään yhdessä tämän ympyrän lohkoista. 

Vuosittaisia Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) suviseuroja on järjestetty yli sata vuotta.

Vuosittain vaihtuva seurapaikka on lähetystyön näkökulmasta tärkeää. Kesän 2015 seurapaikkaa valittaessa myös alueen kaksikielisyyttä pidettiin tärkeänä. Vaasan seudun Rauhanyhdistyksen työryhmä alkoi jo syksyllä 2004 etsiä Vaasan seudulta yhtenäistä peltoaluetta suviseura-alueeksi. Söderfjärden oli läpikäytyjen viidentoista alueen joukossa, mutta Söderfjärdenin riskitekijänä pidettiin sateita.  Vuoden etsinnän jälkeen oli jäljellä kymmenen aluetta sadan  kilometrin säteellä Vaasan kaupungista, joista suurin osa oli maanviljelysalueita mutta joukossa oli myös muutama lentokenttä.

Suviseuratyöryhmä tapasi Vaasan kaupungin edustajat  elokuussa 2009. Alusta alkaen oli selvää, että kaupunki oli innokas saamaan suuren tapahtuman alueelleen, ja yhteistyö suviseuraorganisaation ja Vaasan kaupungin kanssa on toiminut hyvin. Lisää näkökulmaa seura-alueen valintaan saatiin, kun Vaasan ammattikorkeakoulun aluetietokurssin opiskelijat tutkivat yhteistyöprojektissaan mahdollisten suviseura-alueiden ominaispiirteitä. Tuolloin Södefjärdenin aluekin tuli esille uudessa valossa. Keväällä 2013 allekirjoitettiin sopimus suviseurojen järjestämisestä Sundomin kylän Söderfjärdenillä kesällä 2015. Allekirjoittajina oli kolmisenkymmentä maanomistajien, kaupungin ja seuraorganisaation edustajaa. 

 

Suviseurat Natura 2000 -alueella

Söderfjärdenin alue on viljava, salaojitettu peltoaukea ja samalla varsinainen lintujen paratiisi. Syksyisin ja keväisin alueelle saattaa kokoontua yli 7 000 kurkea aterioimaan ja levähtämään muuttomatkallaan. Kurkien lisäksi alueella on myös harvinaisia lintulajeja, esimerkiksi uhanalaisia peltosirkkuja. Söderfjärden on nimetty EU:n Natura 2000 -luonnonsuojeluohjelmaan. Suviseuraorganisaatio on saanut tehtäväkseen suorittaa kolmen vuoden aikana lintulaskentoja, joiden tuloksista raportoidaan ELY-keskukselle.