Kenttäaikuisten kirje Suviseuroihin tuleville nuorille ja huoltajille

Kenttäaikuisten kirje Suviseuroihin tuleville nuorille ja huoltajille

Suviseurojen kuvapalvelu

Kesän suuret seurat lähestyvät, ja niitä varten on tehty ja tehdään paljon valmisteluita. Me ensi kesän Pudasjärven Suviseurojen kenttäaikuisten vastuuhenkilöt olemme omalta osaltamme valmistelemassa turvallisia seuroja kaiken ikäisille. Osa työstä on konkreettista, mutta paljon tarvitaan myös psyykkistä työtä: asioiden ajattelemista etukäteen. Haluathan olla talkoissa mukana ja lukea tämän kirjeemme!

Kenttäaikuiset ovat erikseen tehtävään valittuja turvallisia aikuisia keskustelukumppaneita, jotka päivystävät Suviseurojen kenttäalueella ilta- ja yöaikaan. Kenttäaikuiset kiertävät pareittain tai pieninä ryhminä ja jututtavat lapsia ja nuoria ja havainnoivat tunnelmia kentällä. Jotta meillä kaikilla olisi turvalliset ja hyvän mielen jättävät seurat, toivoisimme, että omien seuravalmistelujesi ohessa miettisit hetken seuraavia asioita:

Tunnelmaltaan mukava ja kaikille turvallinen tapahtuma tehdään yhdessä. Lasten ja nuorten on hyvä muistaa, että jokainen meistä vaikuttaa käytöksellään siihen, kuinka turvalliset ja viihtyisät Suviseurat vietämme. Empaattisuus ja halu kohdella toisia kauniisti ovat tärkeimmät turvallisuusasenteet, jotka seuroihin kannattaa ottaa mukaan. Tähän meitä ohjaavat myös useat Raamatun kohdat, joissa puhutaan toisen ihmisen kunnioittavasta kohtelusta.

Liiallinen valvominen öisin johtaa helposti siihen, että tulee toimineeksi sellaisella tavalla, jota oikeastaan ei edes halua tai ole tarkoittanut. Vanhempien vastuulla on huolehtia lasten ja nuorten riittävästä levosta, mutta myös sinä, nuori, osaat kyllä itsekin harjoitella rajojen asettamista itsellesi ja ohjata omaa toimintaasi niin, että nukut riittävästi. Tutkimusten mukaan alkuyönä nukutut tunnit ovat virkistävämpiä kuin vasta aamuyöllä nukutut. Muistattehan, vanhemmat, sopia lastenne kanssa majapaikkaan tuloajasta iltaisin!

Riittävän unen lisäksi ajattelemattoman toiminnan hyvää ennaltaehkäisyä on se, että miettii etukäteen, miten juuri minä toimin niin, että seuroista jää hyvä mieli itselle ja toisille? On hyvä pitää mielessä myös, että Suviseuroissa on voimassa samat lait ja rajoitukset kuin yhteiskunnassa muutenkin. Vaaraa aiheuttava ja lainvastainen toiminta on rikos, josta voi rangaistuksen lisäksi seurata merkintä rikosrekisteriin. Merkintä rekisterissä voi estää myöhemmin pääsyn useisiin koulutuksiin tai ammatteihin, kuten poliisiksi, ammattikuljettajaksi tai hoitoalalle. Yli viisitoistavuotias on teoistaan rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta myös tätä nuorempi voi olla vahingonkorvausvelvollinen. Ajattelemattomuus voi sulkea myöhemmin elämässä monia ovia.

Kenttäaikuiset ja järjestyksenvalvojat ohjaavat tarvittaessa lapsia ja nuoria asialliseen ja turvalliseen seurakäyttäytymiseen. Miten käyttäydyn, jos minua ohjeistetaan? Myös vanhempien olisi hyvä keskustella nuoren kanssa rakentavasta suhtautumisesta siihen, jos ennalta tuntematon, työtehtävässä oleva aikuinen ohjeistaa tai puuttuu toimintaan. Raamatun opetus ohjaa toimimaan ajallisessa yhteiskunnassa esivaltaa kunnioittaen. Myös Suviseuroissa on hyvä kantaa samanlaista asennetta työtehtävissä olevia turvallisuutta valvovia aikuisia kohtaan. Kenttäaikuisvuoroissa olemme monesti päässeet ihastelemaan, kuinka fiksusti ja asiallisesti nuoret ovat halunneet ohjeita kuunnella ja asioista keskustella. Toivomme, että samaa saamme ihastella myös tulevana kesänä Pudasjärvellä!

Päihteet ja erilaiset somehaasteet sekä tarve tulla porukassa huomatuksi voivat yllyttää ajattelemattomuuteen. Näissäkin on hyvä miettiä etukäteen, uskallanhan itse sanoa ”ei” ja kannustaa myös kavereita fiksuun käyttäytymiseen. Seura-alueella ei ole luvallista käyttää alkoholia tai laittomia päihteitä.

Tupakointi on seurojen keskuskenttäalueella sallittua vain merkityillä tupakointipaikoilla. Muistathan, että tupakkatuotteiden hallussapito on Suomessa luvallista vain täysi-ikäisille? Toivomme, että haluat seura-alueella ollessasi kunnioittaa järjestyssääntöjä, jotka on laadittu kaikkien parhaaksi ja siksi, että suuria seuratapahtumia voidaan jatkossakin järjestää.

Kenttäaikuisen tehtävässä kohdataan monenlaisista elämäntilanteista tulevia lapsia ja nuoria. Jotkut nuoret ja vanhemmatkin ihmiset kärsivät erilaisista ahdistus- tai paniikkihäiriöistä. Jos oma tai kaverin olo vaikeutuu ihmisjoukon keskellä, kenttäaikuisia voi tulla pyytämään paikalle juttukaveriksi ja rauhoittelijaksi. Monesti turvallisen aikuisen läsnäolo helpottaa, ja kenttäaikuinen voi tarvittaessa pyytää tilanteeseen myös lisäapua. Jos kenttäaikuista ei juuri silloin näy, voi pyytää vaikkapa järjestyksenvalvojaa kutsumaan kenttäaikuista paikalle.

Kenttäaikuinen on paikalla myös sinua varten, nuori, jolla on kotona tai kaveripiirissä vaikeaa tai elämässäsi on muutoin ylitsepääsemättömän tuntuisen vaikea asia ja koet, että ei ole ketään aikuista, jolle uskaltaisit asioistasi puhua. Kenttäaikuisen kanssa voi miettiä, mistä apua voisi hakea. Myös sinä, nuori, joka et jaa samaa uskonkäsitystä muiden seuravieraiden kanssa olet lämpimästi tervetullut Suviseuroihin! Ilahdumme jos haluat käydä juttelemassa kanssamme!

Me kenttäikuiset ilahdumme aina myös siitä, että meille tullaan juttelemaan tavallisista ja iloisista kuulumisista. Haluamme kuulla, mitä lapsille ja nuorille kuuluu, kulkea hetken rinnallanne. Moni kenttäaikuisvuoroissa ollut aikuinen on kertonut saaneensa itselleenkin paljon ajattelemisen aihetta sekä iloa ja hyvää mieltä kohtaamisista ja keskusteluista lasten ja nuorten kanssa. Tule siis rohkeasti juttelemaan, jos näet meitä kentällä! Tunnistat kenttäaikuisen sinisestä liivistä. Nähdään ja kuullaan Suviseuroissa!


Suviseurojen kenttäaikuisten vastuuhenkilöt Susanna ja Marja

 

Julkaistu Päivämiehessä 29.4.2024

Kohti Pudasjärven Suviseuroja

Kesän 2024 Suviseuroja valmistellaan Pudasjärvelle. Järjestelyt vilkastuvat kevään kuluessa ja kesän koittaessa. Viestintätoimikunnan toimittaman blogisarjan kautta pääset tutustumaan seuravalmisteluihin ja niihin liittyviin ajatuksiin.

 

Ajankohtaista

Uutisia ja tapahtumia Suviseuroista

08.04.2024

Majoituskauppa on avattu

Suviseurojen majoituskauppa on avattu. Majoituskauppa löytyy osoitteesta kauppa.suviseurat.fi. Suviseuravieraille tarkoitetussa majoituskaupassa välitetään luokka- ja yhteismajoitusta,Jatka lukemista >