Helsingin Rauhanyhdistyksellä on monipuolista ohjelmaa ja lämmin vastaanotto

Helsingin Rauhanyhdistyksellä on monipuolista ohjelmaa ja lämmin vastaanotto

”Sinä teit hyvin, kun tulit!”

Helsingissä tiedetään järjestetyn seuratoimintaa jo 1860-luvulla. Ensimmäinen asiakirja Helsingin uskovaisten järjestäytyneestä toiminnasta on tasan 150 vuoden takaa, tilikirja vuodelta 1872. Rauhanyhdistys rekisteröitiin ensimmäisenä Suomessa 2.7.1888. Yhdistyksen toimitalo sijaitsi tuolloin Helsingin keskustassa Fredrikinkadulla. Seuratoiminta jatkui paikalle sittemmin rakennetun kiinteistön alakerrassa vuosina 1958-1984. Nykyinen toimitalo valmistui 1984 Oulunkylään Myrskyläntielle. Sinne sisään astuvaa tervehtii aulassa kyltti, jossa on jo Fredrikinkadun toimitalon seinältä tuttu raamatunlause: ”Sinä teit hyvin, kun tulit!” (Apt.10:33)

Erilaisia elämäntilanteita – monenlaista toimintaa

Suurin osa Helsingin Rauhanyhdistyksen toimintaan osallistuvista on yksineläviä. Helsinki on tärkeä opiskelukaupunki, joten opiskelijoita on paljon. Sunnuntai-illan seuroissa Helsingin Rauhanyhdistyksellä saattaa normaaliaikoina olla jopa 1500 seuravierasta. Nuorta seuraväkeä saapuu seuroihin ympäristökuntia myöten. Joukossa on myös pariskuntia ja lapsiperheitä.

Helsingin Rauhanyhdistyksen toiminta on aktiivista ja monipuolista. Seuroja järjestetään rauhanyhdistyksellä kolme kertaa viikossa. Alueseuroja järjestetään kodeissa ja seurakunnan tiloissa. Myös muutamassa hoitolaitoksessa pidetään normaaliaikoina säännöllisesti seuroja. Lisäksi järjestetään lapsi- ja nuorisotyötä, perheiden iltapäivä -toimintaa, naisten ja miesten iltoja, torstaikerhoja sekä varainkeruutoimintaa. Nuorten keskusteluiltojen lisäksi on toivottu aikuisten keskusteluiltoja. Tällaisten iltojen suunnittelu on käynnistetty.

Mukana Rauhanyhdistyksen toiminnassa

”Täällä pääkaupunkiseudulla on ollut perheen kanssa hyvä asua,” kertoo 30 vuotta sitten Vantaalle muuttanut Olli Savolainen. Lähipalvelut sekä koulutus- ja työmahdollisuudet ovat hyvät. ”On mukava käydä seuroissa ja huomata, ettei ole yksin matkaa tekemässä”, Olli Savolainen toteaa.

Vaihtelua eläkepäiviin tuo talkkariringin jäsenyys. ”Meillä on tosi hyvä tiimi. Kokoonnumme kuukausittain kahvittelemaan ja keskustelemaan kiinteistön huollosta, esimerkiksi pikku korjauksista. Yhdessä tehdään, mitä osataan”, Olli Savolainen kuvailee. Rinki lomittaa talonmiestä. Korona-aikana talonmiesrinki on huolehtinut kaikista talonmiehen tehtävistä.

”Kun neljä vuotta sitten muutin Oulusta Helsinkiin, en tuntenut täältä juuri ketään. Muita nuoria oli silti helppo löytää, ja pääsin nopeasti porukkaan mukaan”, kertoo Ilta Kauhanen. Seuroissa ja iltakylissä oli usein ”mukavan sekalainen” sakki eri alojen opiskelijoita ja työssäkäyviä, ja keskustelut olivat mieltä avartavia.

Ilta Kauhanen on ollut useita vuosia mukana nuorten iltojen suunnitteluryhmässä. ”Seurojen lisäksi käyn mielelläni juuri nuortenilloissa, vaikka nyttemmin perheellisenä pienen vauvan äitinä iltamenot ovat vähän vähentyneet”, Ilta Kauhanen kertoo. Hän kaipaa pohjoisen talvia ja lapsuudenperheensä läheisyyteen. ”Joskus ikävöin kotipaikkakuntani Tyrnävän pieniä, tiivistunnelmaisia seuroja. Korona-ajan kotiseurat ovat vähän muistuttaneet niitä”, Ilta Kauhanen toteaa.

Anu Savola on kokenut pääkaupunkiseudun ilmapiirin vastaanottavaiseksi niin työelämässä kuin rauhanyhdistykselläkin. ”Pääkaupunkiseudulla on paljon muualta tulleita ihmisiä. Ehkä se luo avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta”, hän pohtii. Pian Helsinkiin muutettuaan Anu Savolaa pyydettiin avuksi rauhanyhdistyksen taloushallintojärjestelmän uusintaprojektiin. Projektin parissa kertynyt kokemus onkin tarpeen hänen nykyisessä tehtävässään taloustoimikunnan vetäjänä.

Anu Savola asuu Espoossa puolisonsa Pasin sekä heidän 1-vuotiaan Jooa-poikansa kanssa. ”Pohdimme siirtymistä Espoon Rauhanyhdistyksen toiminnan piiriin, kun Jooa kasvaa pyhäkouluikään”, Anu Savola kertoilee. ”Espoossa pidettäviin pyhäkouluihin meillä on huomattavasti lyhyempi matka. Ja olisi mukava, että tuttuja pyhäkouluperheitä voisi tavata seuroissakin”, Anu Savola pohtii.

Etäseuroja netissä ja seurakuntayhteyttä Meetissä

Suurin osa toiminnasta on jatkunut pandemiankin aikana. Seuratoimintaa on järjestetty kulloisiakin viranomaismääräyksiä noudattaen. Etäyhteyksin on voitu kokoontua seurakuntailtoihin, naisten iltoihin, raamattuluokkiin sekä suviseurailtakyliin. Alueelliset ja toimintamuotokohtaiset whatsapp-ringit ovat omalta osaltaan ylläpitäneet uskovaisten välistä yhteyttä

Ajankohtaista

Uutisia ja tapahtumia Suviseuroista

30.06.2022

Suviseurojen avajaiset

Suviseurojen avajaisia vietetään Lopella perjantaina 1.7.2022 klo 10.   Avajaisissa tervehdyksen tuovat Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK)Jatka lukemista >

30.06.2022

Suviseuraliikenne sujuu hyvin

  Ajankohtaiskatsauksessa haastateltiin liikennetoimikunnan varapuheenjohtajaa Jani Myllykoskea. Liikenne suviseura-alueella on ollut tänään torstaina vilkasta. SeuravieraitaJatka lukemista >

30.06.2022

Seurojen tulkkaus

Suviseuroihin saapuu vieraita ympäri maailmaa. Muualta tulleilla vierailla on mahdollisuus kuunnella seuroja ja puheenvuoroja omallaJatka lukemista >

13.01.2022

Kohti Suviseuroja

Tänä vuonna, jos Jumala suo, pääsemme viettämään Suviseuroja Lopen Räyskälässä. Millä mielin Suviseuroja järjestellään jaJatka lukemista >

31.08.2021

Mediatiedote

Lopen Suviseurojen 2022 verkkosivut avautuneet Viikonloppuna julkistettiin ensi kesän Suviseurojen visuaalinen ilme, seuramerkki sekä tunnuslause.Jatka lukemista >