Yhteistyöllä parhaat Suviseurat

Yhteistyöllä parhaat Suviseurat

SRK:n tiedote

15.7.2022

Kesä-heinäkuun taitteessa järjestetyt Suviseurat kokosivat tänä vuonna noin 80 000 seuravierasta Lopen Räyskälään 184 hehtaarin tapahtuma-alueelle. Suviseurojen aikana ja sen jälkeen alueen asukkaita ja seurajärjestäjiä ovat keskusteluttaneet selvitettävänä olevat mahdolliset haitat ja väärinkäytökset seuratapahtuman yhteydessä.

Tämän hetken tietojen mukaan tapahtumasta on tehty yksi rikosilmoitus (ympäristörikkomus) ja yksi vahingonkorvausvaatimus. Lisäksi paikallinen viranomainen on selvittänyt vesistön tilaa tapahtuman jälkeen.

Rikosilmoitus mahdollisesta ympäristörikkomuksesta liittyy pellolta löytyneeseen pieneen jälkeen, joka on mahdollisesti peräisin kemiallisesta wc:stä. Vahingonkorvausvaatimus puolestaan koskee kadonnutta omaisuutta, arvoltaan noin 100 euroa. Huolimatta väitteestä vesistöjen saastuttamisesta, vesistön tilaa tutkivan Lopen kunnan ympäristötoimen mukaan alueen uimaveden mikrobiologinen laatu vaikuttaa suviseurojen jälkeen alustavien tulosten perusteella erinomaiselta (https://www.loppi.fi/ajankohtaista/rayskalan-pohjavesialueen-vesinaytteet/)

Suviseura-alue rakennetaan vuosikymmenien aikana karttuneen kokemuksen perusteella sellaiseksi, että se kantaa mahdollisimman hyvin seuraväen elämän alueella. Seuravieraiden käytössä oli bajamajoja 11 eri wc-ryhmässä, joissa kaikissa oli kemiallisen wc:n tyhjennysmahdollisuus. Yhteensä bajamajoja oli seura-alueella 680. Seuravieraita palveli myös 162-paikkainen suihkurakennus päivittäin klo 6–24 välisenä aikana. Molemmista tiedotettiin seuravieraita sekä ennakkoon että tapahtuman aikana.

Mediassa ja sosiaalisessa mediassa syntynyt kuva tapahtuman haitoista ja faktoihin perustuva todellisuus eivät tässä kohden näytä kohtaavan. Tästä huolimatta suviseurojen järjestäjinä painotamme, että annettujen ohjeiden rikkominen ei ole hyväksyttävää.

On luonnollista, että paikallista asukasta tai mökkiläistä harmittaa kokiessaan haittaa tai häiriötä. Tällaisesta toiminnasta seurajärjestäjät ottavat mielellään palautetta, jotta asia voidaan tutkia ja selvittää. Suviseurajärjestäjinä toivomme, että viranomaiset saavat kaiken tuen ja tarvittavan ajan asioiden selvittämiseen. He tiedottavat tutkinnan tuloksista tarvittaessa omia kanaviaan käyttäen. Asioita tulee tutkia ja ratkaista esille tulleiden faktojen perusteella.

Suviseuroihin ei ole pääsymaksua, vaan kaikki ovat tervetulleita. Valtaosalle seuravieraista on itsestään selvää noudattaa seurajärjestäjien ohjeita koskien käyttäytymistä, alueen siisteydestä huolehtimista ja paikallisten asukkaiden rauhan sekä turvallisuuden huomioimista. On valitettavaa, että suuressa tapahtumassa joku saattaa toimia myös vastoin annettua ohjeistusta.

Esille nousseet asiat antavat Suviseuroihin osallistuville mahdollisuuden myös tarkastella omaa toimintaa Suviseuroissa. Tämä on todettu muun muassa Päivämies-lehden artikkelissa 8.7.2022. https://www.paivamies.fi/uutiset/hyva-kaytos-varmistaa-suuret-seurat-myos-tulevaisuudessa-6.42.14428.cb68547cb9

Suviseurajärjestäjät haluavat jatkaa rakentavaa vuoropuhelua viranomaisten ja alueen asukkaiden kanssa, jotta mahdolliset epäkohdat tulisivat ilmi totuudenmukaisesti ja ne voitaisiin ratkaista. On kaikkien etu, että ilmaan ei jää vääriä mielikuvia tai mielipahaa. SRK järjestää tulevan syksyn aikana suviseura-alueen lähiasukkaille tilaisuuden kohdata ja keskustella menneen kesän seuratapahtumasta.

Suviseurat halutaan säilyttää positiivisena kesätapahtumana, jota toivotaan eri paikkakunnille. Suviseurat on pohjoismaiden suurin hengellinen kesäjuhla ja yksi suurimmista yleisötapahtumista Suomessa. Suviseurajärjestäjien näkökulmasta on tärkeää, että seuratapahtuma on turvallinen ja myönteinen kokemus tapahtumaan osallistuville kuin lähialueen asukkaillekin. Seuroja valmistellaan useamman vuoden aikana. Ennakkosuunnittelu, viestintä ja yhteistyö viranomaisten sekä alueen asukkaiden kanssa ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK)

Ajankohtaista

Uutisia ja tapahtumia Suviseuroista

30.06.2022

Suviseurojen avajaiset

Suviseurojen avajaisia vietetään Lopella perjantaina 1.7.2022 klo 10.   Avajaisissa tervehdyksen tuovat Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK)Jatka lukemista >

30.06.2022

Suviseuraliikenne sujuu hyvin

  Ajankohtaiskatsauksessa haastateltiin liikennetoimikunnan varapuheenjohtajaa Jani Myllykoskea. Liikenne suviseura-alueella on ollut tänään torstaina vilkasta. SeuravieraitaJatka lukemista >

30.06.2022

Seurojen tulkkaus

Suviseuroihin saapuu vieraita ympäri maailmaa. Muualta tulleilla vierailla on mahdollisuus kuunnella seuroja ja puheenvuoroja omallaJatka lukemista >

13.01.2022

Kohti Suviseuroja

Tänä vuonna, jos Jumala suo, pääsemme viettämään Suviseuroja Lopen Räyskälässä. Millä mielin Suviseuroja järjestellään jaJatka lukemista >

31.08.2021

Mediatiedote

Lopen Suviseurojen 2022 verkkosivut avautuneet Viikonloppuna julkistettiin ensi kesän Suviseurojen visuaalinen ilme, seuramerkki sekä tunnuslause.Jatka lukemista >